Nordisk Arbetarlitteratur VII – i Köpenhamn

Nätverkets sjunde konferens kommer att hållas i Danmark, förmodligen i Köpenhamn. Mer information om tid, plats, tema etc. kommer senare. Kontaktperson för organisationskommittén är Nicklas Freisleben Lund. Hans adress är: nflund@sdu.dk

Samlaren

I den senaste utgåvan av Svenska litteratursällskapets tidskrift (i bokformat) Samlaren (volym 139) finner man bidrag av flera av nätverkets medlemmar. Peter Forsgren har skrivit artikeln ”’Jag är ett mellanting’. Klass och kolonialism i Gustaf Hellströms bildningsroman Kärlek och politik” och Magnus Nilsson recenserar Per-Olof Mattssons bok om Martin Andersen Nexø. Texterna kommer att bli fritt tillgängliga via tidskriftens webbplats.

Rapport från “The Proletarian Moment”

I augusti 2018 anordnades workshopen “The Proletarian Moment: Interdisciplinary Approaches, Comparative Perspectives” vid Zentrum für interdisziplinäre Forschung” (ZiF) i Bielefeld. Nu har det publicerats en rapport i ZiFs tidskrift, ZiF Mitteilungen  För att läsa den, klicka här och bläddra till sidorna 19–20. En fortsättning på workshopen planeras till nästa år.

Konferens om berättelser om arv och rikedom

13–15 november anordnas konferensen Passing on: Property, Family and Death in Narratives of Inheritance vid Aarhus Universitet. För mer info, se konferensens hemsida.

Disputation i Bergen

18 januari disputerar Ingrid Nestås Mathisen vid Universitetet i Bergen på avhandlingen «Arbeidarkroppen. Individ og kollektiv i Nini Roll Ankers og Kristofer Uppdals prosa». Mer information finns på universitetets hemsida

Ännu en ny bok om Martin Andersen Nexø

25 januari utkommer Henrik Ydes bok NEXØ: Martin Andersen Nexøs liv og værk (Lindhardt & Ringdorf ). Detta firas med ett releaseparty 16-18 på Grundtvig-Biblioteket, Farvergade 27 A, st., 1463 København K

Arbetarlitteraturens dag

26 januari anordnas Arbetarlitteraturens dag  på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Flemmingsberg. Arbetarförfattarsällskapen och Föreningen arbetarskrivare har bokbord, och det hålls ett föredrag om Maria Sandel. För mer info, se Arbetarrörelsens arkivs hemsida.

Konferens i Storbritannien

3–6 september 2019 ordnar the Working-Class Studies Association en konferens i Kent, Storbritannien. Temat är “Working-Class Studies Beyond the Heartlands”. Mer information hittar man på organisationens hemsida

Konferens i Finland

7 juni 2019 organiserar forskningsprojektet  Piston, Pen & Press och arbetarmuséet i Tammerfors en konferens med temat Industrial Labour & Literary Culture in the Long Nineteenth Century. Mer information hittar man på projektets hemsida.

Ny avhandling

Nicklas Freisleben Lund svarar på frågor från Anne Fastrup.

30 november försvarade Nicklas Freisleben Lund sin PhD-avhandling I ambivalent kamp: Strejken og romanen 1850–1950 vid Köpenmahns universitet. Avhandlingen, som bland annat behandlar Martin Andersen Nexøs Den store kamp kan laddas ned från universitetets hemsida

Ny bok om Martin Andersen Nexø

Per-Olof Mattsson har gett ut en omfångsrik monografi om Martin Andersen Nexö. Delar av innehållet har presenterats vid nätverkets konferenser. Mer information finns på Stockholms universitets webbplats